De perfecte skin-care routine vinden is sowieso een kunst op zich. Het neemt tijd om de juiste producten te vinden, de behoeftes van je huid te herkennen en een routine vol te houden. Als je ook nog eens acne hebt, is de struggle vaak tien keer groter. Je doet er van alles aan, steekt er bloed, zweet en tranen in, maar het wil maar niet helpen. Wat doe je in hemelsnaam verkeerd? Girl, we know the feeling! Daarom ben ik speciaal voor jou gaan kijken welke huidverzorging rituelen je acne stiekem alleen maar erger maken. 

Zonnebrandcrème skippen
In Nederland hebben we misschien niet vaak de gelegenheid om te verbranden, maar op het moment dat je de deur uit gaat is het heel belangrijk dat je toch zonnebrandcrème op doet. Waarom? Zelfs als het bewolkt is, komen UV stralen door en elke blootstelling aan die stralen telt. Al voelt je huid misschien niet verbrand en/of is het niet zichtbaar, kan de ontsteking van je verbrande huid ervoor zorgen dat je juist meer acne ontwikkelt en zelfs hyperpigmentatie (pigmentvlekken) en/of rimpels veroorzaken. Het beste is om lichte zonnebrandcrème dagelijks aan te brengen op je gezicht.

Handdoeken gebruiken om je gezicht te drogen
Kies liever voor T-shirt stof om je gezicht mee te drogen, in plaats van je gewoonlijke handdoek. Waarom? Handdoeken zijn vaak net iets te ruw, waardoor je minuscule scheurtjes veroorzaakt in je huid. Daardoor kunnen bacteriën heel makkelijk in je poriën komen. Wat ons brengt op het volgende punt:

(Té) regelmatig scrubben en cleansen
Te vaak scrubben heeft een soortgelijk effect. Hoewel scrubben wel degelijk goed kan zijn voor je huid, moet je het niet te regelmatig doen. Eén keer in de twee weken is meer dan genoeg. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je scrub niet te grof is en dat je het rustig doet. Doe je het teveel of te hard, dan irriteer je je huid en maak je het te droog. Het beste kun je je gezicht scrubben voor je naar bed gaat, zodat de producten die je er vervolgens op aanbrengt de hele nacht goed kunnen intrekken. Cleansen kun je wel elke dag doen, maar je moet voorzichtig zijn met de ingrediënten van je cleanser. Als die ingrediënten een te drogende werking hebben, strip je eigenlijk alle essentiële oliën van je gezicht (hierover later meer).

Onzorgvuldig met je beauty blender en je make-up kwasten omgaan
Bij nu weet iedereen wel dat je je make-up kwasten minimaal één keer per week moet reinigen. Niet alleen vanwege alle bacteriën, maar ook de dode huidcellen die in je kwasten blijven zitten. Beauty blenders daarentegen, vergeten we bijna allemaal. Wist je dat je je beauty blender eigenlijk maandelijks hoort te vervangen? Ja, écht! De bacteriën trekken namelijk in de spons en kunnen daar lekker broeien. Vervolgens breng je die spons aan op je gezicht en voilá: een prachtige acne uitbraak. Aangezien beauty blenders nogal duur zijn, kan ik me zo voorstellen dat je het zo lang mogelijk wil uitstellen om hem weg te gooien. Maar niet getreurd, als je je beauty blender net zo regelmatig en grondig schoonmaakt als je make-up kwasten, kun je er maximaal drie maanden mee doen. Vind je drie maanden te kort? Koop dan een siliconen beauty blender. Tip: vergeet de handvatten van je make-up kwasten niet te ontsmetten; daar zit ook van alles smerigs op!

Je gebruikt te veel (drogende) anti-acne producten
De meeste anti-acne producten bevatten salicylzuur en benzoylperoxide en hebben een antibacteriële en drogende werking. Hoewel de producten wel degelijk positief effect kunnen hebben, kunnen ze ook je huid veel te veel uitdrogen en irriterend werken. En of je producten nu wel of niet je huid uitdrogen, je huid kan ook niet eens zoveel producten tegelijk absorberen. Daardoor komen je (veelal dure) anti-acne middelen niet eens tot de kern van je pukkels. Een totale verspilling van je producten én je tijd.. Het resultaat is dat je huid daarop gaat reageren door meer olie en talg te produceren, waardoor je acne alleen maar erger wordt.

Geloof me, ik begrijp het helemaal als je een uitbraak met van alles tegelijk wil behandelen. Dat deed ik ook, maar het werkt niet. Een lifesaving tip kreeg ik van een dermatologe terwijl ik in de trein zat (dank je wel, NS). Ze vertelde me dat je je acne beter kunt zien als een schaafwond. Een schaafwond houd je schoon, laat je natuurlijk drogen en raak je niet te veel aan. Met je acne hoor je eigenlijk net zo om te gaan. Voor een antibacteriële en licht drogende werking kun je beter kiezen voor natuurlijke oliën zoals tea tree of essentiële lavendel olie. Deze producten houden je uitbraak schoon en pakken je pukkels aan zónder dat ze je huid irriteren.

Voedende crèmes vermijden omdat je een vette huid hebt
Het lijkt heel tegenstrijdig om een voedende crème aan te brengen op een acne gevoelige huid die van zichzelf al behoorlijk vet is. Je wil het immers niet vetter maken dan het is. Maar juist als je voedende/vette crèmes skipt na het cleansen van je huid, zorg je ervoor dat het uitdroogt en meer oliën en talg gaat produceren. Ofwel, je krijgt meer kans op acne en dat was nou net wat je probeerde te vermijden. Als je er een routine van maakt om je huid te pamperen met een vochtinbrengende crème, zal je huid er op den duur aan wennen en zal de olie- en talgproductie afnemen en dus ook je acne.

Je geeft je producten geen kans
Heb je al drieduizend producten geprobeerd? Dat is precies waar je de mist in gaat. Als je al zoveel producten hebt getest, betekent dat dat je waarschijnlijk net iets te ongeduldig bent. Ik snap het; het is teleurstellend als geld investeert in huidverzorgingsproducten en uiteindelijk geen resultaat ziet. Helaas neemt verandering tijd. Ofwel, heb geduld en geef je producten een kans. Wie weet schrijf je een crème af die je juist van je acne af gaat helpen als je het net iets langer gebruikt.

Huidverzorgingsproducten in potjes kopen
Als je net zoals ik het type bent dat houdt van potjes (ik ben heel verpakking gevoelig), wordt het hoog tijd om daarmee te stoppen. Tenzij je een steriele applicator gebruikt om de crèmes uit je potjes te halen, is het geen goed idee om huidverzorgingsproducten in potjes te kopen. Why? Al was je je handen, er komen toch bacteriën in je potjes terecht. In zo’n vochtige substantie kunnen bacteriën heerlijk hun gang gaan en dat is het laatste wat je op je gezicht wil smeren. Bovendien oxideert de bovenlaag van je product vaak, waardoor de werking van je crème minder wordt. Zonde, zeker als je veel geld investeert in het verzorgen van je huid.

Acne alleen uitwendig behandelen
Laten we één ding even duidelijk zeggen: acne is niet iets wat op de bovenlaag van je huid ontwikkelt. Het komt van binnenuit, dus is het niet logisch om je acne gevoelige huid alleen uitwendig te behandelen. Kijk goed naar je dieet; een gebrek aan omega-3, anti-oxidanten en vitamine A en een overschot aan suikers en vetten, kan je acne behoorlijk triggeren. Daarnaast is het héél belangrijk dat je stress minimaliseert en dat je regelmatig sport. Hieronder lees je waarom:

Je sport niet (genoeg)
Sporten zorgt er niet alleen voor dat je van stress af komt (stresshormonen staan direct in verband staat met je talgklieren), maar zorgt ook nog eens voor een goede bloedstroom. Waarom dit belangrijk is? Er komt dan meer zuurstof en voedingsstoffen naar je cellen en dus ook naar je huid. Hoewel er wordt geclaimd dat sporten je huid detoxed, is dit niet waar. Die taak is aan je lever (zie het volgende puntje). Wat het wel doet is je cellen helpen bij het verwijderen van ‘afvalproducten’ en vrije radicalen uit je cellen.

Roken en drinken
Los van elkaar zijn deze twee dingen al bijzonder slecht voor je huid. Roken zorgt er letterlijk voor dat je huid een slechte toevoer van zuurstof en voedingsstoffen krijgt, waardoor je huidcellen uitdrogen en minder elastisch worden. Drinken heeft een soortgelijk effect; het vernietigt de vitamine A in je lichaam en laat dat nou net de voedingsstof zijn die je huid jong houdt en een ontstekingsremmende werking heeft. Bovendien verstoort het de werking van je lever. Dit allemaal bij elkaar werkt de behandeling van je acne nogal tegen.

Je beddengoed niet regelmatig verschonen
Het regelmatig verschonen van je beddengoed – in het bijzonder je kussensloop – is net zo belangrijk als het verwijderen van je make-up voor het slapen gaan (misschien zelfs belangrijker). Waarom? Zelfs als je je gezicht voor het slapen gaan wast, blijven er bacteriën en zweet in je kussensloop zitten. En hoe meer je erop ligt, hoe meer de viezigheid de kans krijgt om in je poriën te nestelen. Hello, acne! Mijn tip? Kies voor een satijnen kussensloop in plaats van een katoenen. Satijn is vele malen zachter voor je huid en het zorgt er ook nog eens voor dat je haar niet/minder snel breekt.

Te weinig slapen
Door te weinig te slapen, krijg je niet alleen wallen. Je hormonen raken van slag en je stressniveau wordt alleen maar hoger. Bovendien wordt je huid dof en heb je meer kans op rimpels. Nu heb je nog een excuus om langer te slapen!

Alleen anti-acne producten gebruiken als je een uitbraak hebt
Het sleutelwoord bij acne behandeling? Preventie. Smeer daarom regelmatig anti-acne producten rondom het geïrriteerde gebied, zodat je voorkomt dat er daar een uitbraak gaat plaatsvinden.

Verkeerde volgorde
Als je eerst crèmes met een dikkere consistentie aanbrengt vóór je lichte producten hebt aangebracht, ben je eigenlijk een barrière aan het creëren. Ofwel, je lichtere producten kunnen niet eens geabsorbeerd worden. Ik val een beetje in herhaling, maar dit is zonde van je tijd én van je producten.

Je maakt je telefoon niet schoon
Dat ene ding waar je niet zonder kunt leven is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van je acne op je wangen. Telefoons zijn smerig en die gorigheid druk je lekker tegen je gezicht als je aan het bellen bent. Reinigen dus!

Aan je pukkels zitten/uitknijpen
I get it, je wil niet met een pukkel rondlopen en pukkels uitknijpen kan heel erg satisfying zijn. Maar dit heb je vast al drieduizend keer gehoord (en met een reden): aan je pukkels zitten/uitknijpen kan je acne juist verergeren en als je onvoorzichtig bent zelfs littekens en hyperpigmentatie veroorzaken. En dat was precies wat je niet wilde… Ps. blijf ook lekker van je gezicht af. Je handen zijn viezer dan je denkt. Kan je het niet laten? Zorg dan dat handgel je BFF wordt.

Je doucht/baadt te heet (en te lang)
Dit is niet alleen slecht voor je haar, maar het droogt ook nog eens je huid uit. Je wast letterlijk oliën weg die essentieel zijn voor je huid. En ik hoef je echt niet nog een keer uit te leggen waarom dit je acne alleen maar erger maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *