We zijn geneigd de nieuwste designer items en elektronica gadgets te willen hebben, het is een lifestyle die á la minuut verandert. Maar zijn we wel verantwoord bezig?

Deze snel veranderende lifestyle heeft ook enorm veel invloed op het milieu en op de welvaart. E-waste, als snelst groeiende afvalstroom ter wereld is een serieus probleem geworden, waar nog veel te weinig bewustwording voor is.

WAT IS E-WASTE?
E-waste is afval dat bestaat uit defecte, verouderde en zelfs (onverkochte) elektronische toestellen. Hoewel veel van deze toestellen een tweede (of zelfs derde of vierde) leven krijgen doordat ze worden doorverkocht of gedoneerd, eindigen ze voornamelijk in Afrika waar ze worden verbrand en er geen goede afvalregeling is.

Daar probeert T-Mobile in samenwerking met Closing The Loop (winnaar van de Circular Award 2018) nu als eerste mobiele provider verschil in te maken. Met hun innovatieve recyclingprogramma zorgen deze twee partijen dat de T-Mobile klanten uit de nieuwste telefoons kunnen kiezen, maandelijks voordeel krijgen en een steentje bijdragen aan het milieu en aan de welvaart in Afrika.

Credits: Closing the Loop

NIEUWSTE TELEFOON EN GELD TERUG?!
Ja je leest het goed! T-Mobile is de eerste mobiele provider die haar verantwoordelijkheid neemt voor het milieu. En al haar klanten motiveert dit ook te doen. T-Mobile gaat voor het terugdringen van E-waste door het volgende te realiseren:

Bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement kun je kiezen voor Recycle DealT-Mobile bepaalt dan alvast de restwaarde van jouw telefoon aan het eind van je abonnement en geeft je dat bedrag alvast in de vorm van een maandelijkse korting terug. Je geeft achteraf je toestel gemakkelijk aan T-Mobile terug, waarna het wordt hergebruikt of duurzaam gerecycled door Closing The Loop. Win Win Situatie!

Want laten we eerlijk zijn, wie gebruikt zijn of haar smartphone nog na twee jaar? Ik durf te raden dat bijna niemand dat doet. Hij verdwijnt dan in één van de laatjes als reserve telefoon, die nooit wordt gebruikt.

URBAN MINING
T-Mobile en Closing the Loop nodigde FMLLE uit voor een workshop en een potje ‘ontleed je smartphone’ pret. Tijdens de Urban Mining workshop werd ons verteld dat maar liefst 70% van de telefoons uit Europa in ontwikkelingslanden terecht komt, waar geen goede recycling mogelijkheden zijn. Closing the Loop voorkomt dat deze telefoons worden verbrand, door deze over te kopen van de inwoners in Afrika en deze naar de beste recyclers ter wereld te brengen. Hiermee zorgt Closing the Loop voor welvaart in deze landen en voor een verbetering in het milieu. Daarnaast wordt hierdoor werkgelegenheid op een veilige en gezonde manier gestimuleerd om de hergebruikte grondstoffen uit de telefoon te laten halen.

Er zitten zowel bruikbare als onbruike grondstoffen in telefoons waaronder goud, zilver, koper en nog veel meer. Deze grondstoffen worden dan weer hergebruikt, voor bijvoorbeeld sieraden etc. Per jaar komt er zo’n 48 miljoen ton E-waste bij, wat te vergelijken is met het gewicht van 24 miljoen auto’s!! Dit is dan ook de snelst groeiende afvalstroom op dit moment met een waarde van 18.8 biljoen dollar.

Tijdens de workshop heb ik een van mijn oude smartphones uit elkaar mogen halen en ik kan je bijna niet navertellen hoe tof het was om alle onderdelen te bekijken en er meer over te leren.

HELP CLOSING THE LOOP!
Wil je graag meehelpen aan een beter milieu en ook nog eens flinke kortingen ontvangen op je abonnement? Neem dan een kijkje op de website, sluit voor je nieuwe abonnement de Recycle Deal af, help mensen in Afrika aan een baan en verbeter het milieu.

In samenwerking met T-Mobile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *