De graad van menstruatiepijnen verschilt per vrouw. Er zijn vrouwen die zich ziek moeten melden, omdat ze de pijn niet kunnen verdragen, maar er zijn ook vrouwen waar je totaal niks aan merkt.

Maar heb je onregelmatige en super hevige pijnen tijdens je menstruatie? Dan heb je misschien endometriose. Dit is een aandoening die zich uit in hevige menstruatie klachten, hierbij komt het weefsel van de baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte. Dit weefsel verplaatst zich dan op andere organen in de onderbuik. En doordat dit weefsel hier verder groeit ontstaan er chronische ontstekingen, wat weer de vruchtbaarheid verminderd. Dit heeft overigens ook gevolgen voor de eileiders en eierstokken.

Endometriose treft naar schatting 1 op de 10 vrouwen tussen de leeftijd van 15 en 49 jaar, dat is ongeveer 176 miljoen vrouwen wereldwijd!

Endometriose kan zich voordoen tijdens de eerste menstruatie van een jonge vrouw, maar dat betekent niet dat de menopauze de symptomen van endometriose oplost, vooral als de vrouw littekenweefsel of verklevingen van de ziekte en/of operatie heeft gehad.

De symptomen van endometriose zijn: pijnlijke menstruatie, pijnlijke ovulatie, pijn tijdens of na geslachtsgemeenschap, hevige bloedingen, chronische bekkenpijn, vermoeidheid, eventuele onvruchtbaarheid en kunnen van invloed zijn op het algemene fysieke, mentale en sociale welzijn.

Er is geen bekende kuur en hoewel endometriose effectief kan worden behandeld met geneesmiddelen, zijn de meeste behandelingen niet geschikt voor langdurig gebruik vanwege de bijwerkingen. Chirurgie kan effectief zijn om de littekenweefsel te verwijderen, maar de slagingspercentages zijn afhankelijk van de mate van ziekte en de vaardigheden van de chirurg.

Zwangerschap kan de symptomen verlichten, maar is geen oplossing voor de ziekte. Verwijdering van de eierstokken tegelijk met een hysterectomie verhoogt de kans op pijnverlichting maar heeft ook een onmiddellijke menopauze tot gevolg.

Er is geen bekende oorzaak voor de endometriose maar het is zeer waarschijnlijk dat bepaalde genen vrouwen vatbaar maken voor de ontwikkeling van de ziekte. Vrouwen hebben dus een hoger risico op het ontwikkelen van endometriose als hun moeder en/of zus(sen) hier ook last van hebben.

Bekijk voor meer informatie de video hieronder:

Bron: endometriosis.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *