Judith Weijer met Indy & Noa armbanden. Foto: Fadil Berisha


In de nieuwe Rotterdamse ontbijtbar Lot & Daan ontmoet ik
Judith Weijer (49), de trotse en kersverse eigenaresse van sieradenmerk Indy & Noa. Binnenkort wordt de eerste collectie van het merk gelanceerd in het Fashion Hotel in Amsterdam – een spannend moment voor Judith, die net een gigantische carrièreswitch achter de rug heeft. FMLLE krijgt een sneak peek van Judiths collectie en ik vraag haar het hemd van het lijf over het ontstaan van Indy & Noa.

Het weer is guur, maar de ongekende warmte waarmee Judith over haar nieuwe avontuur praat, laat je dat onmiddellijk vergeten. “Ik had vroeger nooit kunnen dromen dat ik hier zou staan.” Tot voor kort werkte de Amsterdamse namelijk bij luchtvaartmaatschappij KLM, waar ze tweeëntwintig jaar lang verschillende functies betrad. Nadat haar gezondheid een knauw kreeg en ze de tijd kreeg om na te denken over wat ze écht wilde doen met haar leven, zette ze een negatieve situatie om in iets positiefs. Ze vertrok bij KLM en ruilde zekerheid in voor een creatief en ondernemend bestaan.

Nuchter
Tijdens de reizen die Judith maakte, kwam ze vaak in contact met accessoires. “Ik ben sinds kleins af aan gek op schoenen, tassen, sjaals…Noem maar op! Ik was altijd wel aan het screenen van ‘wat kan ik meenemen’ en hield mijn ogen heel erg open,” vertelt ze. Zo nam ze ook wel eens sieraden mee terug naar Nederland, maar vond ze de materialen niet altijd even mooi of nam de kwaliteit ervan heel gauw af. “Ik dacht: dat kan ik ook en misschien wel beter zelfs.” In 2013 begon Judith met het ontwerpen van haar eigen sieraden, puur voor zichzelf. “Ik deed het alleen als hobby,” vertelt ze nuchter.

Judith werkt veel met edelstenen zoals groene koper obsidiaan en chroom diopsiet (links) en maansteen (rechts)

Big Apple
Binnen de kortste keren werd er enthousiast gereageerd op haar creaties door haar naaste vriendinnen, die haar aanmoedigden en potentie zagen in haar sieraden. Een jaar later zat ze in het vliegtuig naar New York, waar ze met haar man de stad zou gaan verkennen. Tijdens de vlucht raakte ze toevallig in gesprek met een passagier, waarvan later bleek dat hij last had van vliegangst. Het ging al snel over werk en hij vertelde haar over zijn werk als fotograaf. “Ik vroeg me een beetje af wat voor fotografie hij deed en ging uit van natuurfotografie of zo,” gniffelt ze. Toen de man zijn werk liet zien, bleek het ze naast Fadil Berisha te zitten – de officiële fotograaf van Miss Universe, Miss USA en Rolex, wiens werk regelmatig in bladen zoals Vogue, Vanity Fair en Harper’s Bazaar verschijnt.

“Ik werd opeens als een designer gezien, iets wat ik totaal niet was. Het was echt maar een hobby.”  

Judith op de foto gezet tijdens een fotoshoot voor Indy & Noa met Fadil Berisha in Eastvillage, New York

Designer wereld
Berisha’s oog viel op Judiths sieraden. Toen ze vertelde dat ze haar sieraden zelf ontwierp, vroeg hij haar mee naar zijn fotostudio waar hij een shoot had met Olivia Culpo, Miss Universe 2012. “Hij deed alsof het de normaalste zaak van de wereld was en vroeg ook of ‘ik het wel leuk zou vinden’,” lacht ze. Vereerd greep ze haar kans om een inkijkje in zijn wereld te krijgen. “Hij bood ook twee kaartjes aan voor New York Fashion Week, maar helaas bleven we maar kort in New York,” vertelt ze. Hoewel de ontmoeting pure toeval was geweest, bleef iets in Judiths achterhoofd zitten. “Ik werd opeens als een designer gezien, iets wat ik totaal niet was. Het was echt maar een hobby.”  

Realist
Toen de kans zich voordeed om voor zichzelf te beginnen, besloot ze eerst alles te vertalen naar een businessplan, naar producten, klantenwerving en het bepalen van de doelgroep en alle kanalen waarmee ze mensen wilde gaan bereiken. “Het heeft mij wel tijd gekost om er echt een beeld van te krijgen. Ik ben echt een realist, ik maak elke keer de terugkoppeling ‘is het reëel om dit te gaan maken of om erin te investeren.’” Door de feedback van de mensen om haar heen, is ze steeds meer in haar sieraden gaan geloven en zo is haar lijn uiteindelijk geboren.

“Als ik het ‘wauw momentje’ heb, dan weet ik dat ik goed zit”

Ampersand
Over de naam van haar sieradenmerk was Judith wel heel snel uit. “Ik zocht een catchy naam en vond de namen van mijn dochters Indy en Noa pakkend klinken. Ze zijn ook de basis van mijn leven.” Ze ging een branding traject in met Floortje Lopes van The Tree Full Of Scones, met wie ze een heel goede klik heeft en wie ze ontmoette tijdens een netwerkevenement. “Zij weet precies wat ik bedoel, zonder dat ik het hoef uit te spreken.” Door dat traject is Judith aan het logo gekomen van haar sieradenmerk. “Het ampersand teken [ & ] vind ik echt heel mooi, omdat het voor mij staat voor alle lagen van een vrouw, voor verbinding en ‘én’.”

Floortje Lopes van The Tree Full of Scones draagt Indy & Noa armbanden graag als een setje

‘As You Are’
De eerste sieradenlijn van Indy & Noa is gecreëerd vanuit de overtuiging dat iedere vrouw perfect is zoals ze is, vandaar ook het overkoepelende thema ‘As You Are’. “Iedere vrouw is perfect zoals ze is. Op het moment dat iedere vrouw dat echt gaat zien en geloven en omarmt wie ze is, moet zij niets en kan zij alles bereiken of creëren wat ze wil,” laat Judith weten. “Mijn uitgangspunt is niet ‘waar kan ik er makkelijk honderdduizend van maken?’, maar echt ‘wat zou een vrouw mooi vinden?’” Dat uitgangspunt zorgt ervoor dat Indy & Noa sieraden en producten allemaal uniek zijn. “De sieraden worden ook vanuit de kracht van de materialen en bijzondere combinaties vervaardigd,” voegt Judith toe.

Edelstenen  
“Bijna al mijn materialen komen uit de EU. Ik mag er dan wel iets meer voor betalen dan als ik uit China zou importeren, maar ik krijg er wel kwaliteit voor terug.” Judith werkt het allerliefst met edelstenen, zoals bijvoorbeeld onyx, goud pyriet, agaten, ruwe kristallen en rookkwarts, waar ze sinds kinds af aan al helemaal verzot op is. Daarnaast werkt ze ook veel met parels, zilver, 14 karaat gold filled goud en rosé goud. Inmiddels heeft ze zo’n voorraad materialen weten op te bouwen, dat ze eindeloze combinaties kan maken. “Als ik het ‘wauw momentje’ heb, dan weet ik dat ik goed zit. Dat is mijn beginpunt. En soms ga ik gewoon zitten en van alles uitproberen,” legt Judith uit. “Dan ga ik voor de spiegel staan en dan kijk ik naar hoe een ketting mooi zou kunnen hangen.”

Indy & Noa armbanden met goudpyriet, zwarte onyx en een druzy agaat, foto door Fadil Berisha

Wanneer Judith haar sieraden uit haar tas tevoorschijn haalt, is pas echt te zien met wat voor passie ze haar merk is begonnen. Over alles is nagedacht: “De kettingen kun je bijvoorbeeld op vier verschillende manieren dragen, dus je kunt er echt je eigen draai aan geven. En de armbanden zijn heel makkelijk met elkaar te combineren, omdat de natuurlijke kleuren van de edelstenen perfect bij elkaar passen. Soms zorgt zo’n combinatie er ook voor dat kleuren juist worden opgehaald.” Hoe meer Judith vertelt en meer van haar sieraden laat zien, hoe meer je je beseft dat er uren in haar creaties moeten zitten. “Het is voor mij net meditatie, ik word er rustig en gelukkig van.”

Spanning
Het contact met de beroemde fotograaf heeft Judith onderhouden en is uitgemond tot een vriendschap.  Zijn enthousiasme voor haar sieraden is ongeëvenaard gebleven: “Hij is namelijk gek op edelstenen,” legt ze uit. Afgelopen september is ze samen met een vriendin terug naar New York gevlogen voor een fotoshoot met Berisha.

My beautiful friend modeling her beautiful designs @indyandnoa #jewelry

Een bericht gedeeld door Fadil Berisha Photography (@fadilberisha) op


De foto’s die tijdens die shoot zijn gemaakt zijn binnenkort te zien in Indy & Noa’s webshop, die op 7 december wordt gelanceerd. “Ik lanceer dan én mijn merk én mijn webshop. Best spannend,” gniffelt Judith. Toch vallen haar zenuwen mee: “Als iemand mijn sieraden niet mooi vindt, is dat helemaal prima. Iemand anders is er wel blij mee en daar doe ik het voor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *