Een paar jaar geleden besloten twee beste vriendinnen Dee-Dee en Jerrian om de stap te zetten: een eigen onderneming. Zo ontstond Définir, een online webshop met trendy sieraden. Maar hoe is het eigenlijk om een onderneming te hebben met je beste vriendin?

https://www.youtube.com/watch?v=r7M9K_n2DkM


Hoe kwamen jullie beide op het idee om sieraden te gaan maken, zowel als hobby als uiteindelijke business?
J: Ik ben van kleins af aan altijd al bezig geweest met knutselen, ook met sieraden. Voor mij was het een droom die uitkwam, om het uiteindelijk ook echt te gaan verkopen. We zijn 3 jaar geleden met het idee gekomen, want we wilden iets voor onszelf beginnen. Eigenlijk was het idee om eigen kleding te gaan ontwerpen, maar dat was financieel voor ons niet haalbaar. Het is lastig om investeerders te vinden, dus toen hebben we besloten om alles zelf te financieren.

D: Jerrian kwam op het idee om het roer om te gooien, omdat kleding best duur is als startende. Toen kwam Jerrian op het idee om met sieraden te beginnen. We hebben toen research gedaan en eigenlijk zijn we zo begonnen. Kleding was wel meer mijn ding, maar ik ben uiteindelijk wel van sieraden gaan houden. Ik ben van jongs af aan wel altijd heel creatief geweest en ik vond altijd heel veel dingen al leuk.

Hield er jullie in het begin iets tegen om in de wereld van ondernemerschap te duiken? Zo ja, wat?
J: Ik kom uit een ondernemende familie, Mijn tante heeft haar eigen kinderopvang, mijn vader heeft zijn eigen bouwkunde bedrijf gehad, dus bij mij is het er met de paplepel ingegoten. Ik had zoiets van, ik ben nog jong, dus waarom niet?

D:
Ik wilde sinds ik jong ben al iets voor mezelf beginnen. Toen leerde ik Jerrian kennen en toen dacht ik: waarom niet samen? Ik had zelf nooit het idee om het alleen te doen, maar het idee van ons samen kwam wel spontaan. Ik ben natuurlijk wel bang voor verlies, ook door verhalen van jonge ondernemers, dus dan ga je daar wel over na denken. Het is niet zo dat iets mij tegenhield om het niet te doen, maar ik had natuurlijk wel mijn twijfels.

Hoe is het om samen met een vriendin een onderneming te starten? Zorgt dit soms voor botsingen in jullie privé relatie?
J: Didi en ik kennen elkaar nu 5 jaar en in die 5 jaar zijn we bijna elke dag samen geweest. Ze is ook eigenlijk meer mijn zusje dan een beste vriendin.  Dat heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. We kennen elkaar heel goed, maar aan de andere kant werk je ook samen op zakelijk niveau. Ik heb aan het begin ook gezegd dat ik op zakelijk gebied gewoon hard ben. Ik ben meer de business kant. Didi vraagt vaker om goedkeuring, en andersom ook, maar ik ben wat sneller in keuzes maken.

D: Het is heel leuk, maar het gaat niet altijd even goed. Het belangrijkste is om te blijven communiceren. Je bouwt natuurlijk wel irritaties op, omdat wij niet hetzelfde zijn. We hebben allebei een eigen karakter.

Wat is jullie grootste angst wat betreft het ondernemerschap?
J: Waar we voornamelijk tegenaan zijn gelopen is het financieren. Dat is ook de reden waarom we – zoals ik al eerder vertelde – onze strategie hebben moeten aanpassen. Ik heb verder eigenlijk geen angsten. Ik wil alleen maar meer en groter. Dit is sowieso mijn ding, want ik ben hier al sinds jongs af aan mee bezig. Wij geloven ook zo erg in Définir dat ik mij niet kan voorstellen dat het niet gaat lukken.

D: Dat we gaan falen, dat is eigenlijk mijn grootste angst. Het zit altijd in je achterhoofd, maar het is niet zo erg dat ik er elke dag aan denk.

Waar willen jullie uiteindelijk heen met de business?
J: Uiteindelijk die kleding erbij. We willen geen doelgroep uitsluiten, het moet toegankelijk zijn voor iedereen, maar sowieso curvy erbij. Wij staan heel erg voor dat je er altijd leuk kan uitzien, ongeacht je maat. Ik ben wel sceptisch met winkels openen. Ik denk wel echt dat de toekomst ligt in de online shops.

D: Dat het zo groot mogelijk wordt en dat zoveel mensen ons kennen. Dat we niet alleen bekend staan om sieraden, maar ook om kleding, en dat we uiteindelijk onze eigen sieraden gaan maken. Eigenlijk wordt die lijn hetzelfde, maar dan meer eigen. Een soort signature lijn, wat wij zelf hebben ontworpen, maar wel met hetzelfde idee. Desnoods een klein teken of ons logo in de sieraden gegraveerd, maar het is wel meer van ons.

Hoe is jullie band?
J: Heel close. Ze komt ook bij mijn familie over de vloer en we maken dan ook altijd grapjes over dat Didi dan het geadopteerde kind is.

D: Heel goed. Als mensen ons zien denken ze vaak dat we zussen zijn. Natuurlijk heb je in een vriendschap wel eens dingetjes, want we verschillen wel gewoon veel van elkaar.

Wat is het grootste verschil tussen jullie? Op zowel persoonlijk als onderneming gebied?
J: Ik ben een ram, en ook echt een échte ram. Ik weet wat ik wil en als ik iets in mijn hoofd heb dan ga ik daarvoor. Didi is meer een dromer. Die denkt meer na, is wat rustiger.. We zijn echt tegenpolen van elkaar, maar we halen wel het beste uit elkaar.

D: Ik ben meer een dromer en Jerrian is meer van het aanpakken. Daar pusht zij mij wel mee. Als ik niet goed doe, dan corrigeert zij mij daar op. De communicatie is daar gewoon heel erg goed.

Hoe houden jullie werk en privé gescheiden?
J: Dat kunnen we heel goed. We doen heel vaak gewoon leuke dingetjes die losstaan van werk. Als er iets moet gebeuren of er komt iets groots aan, dan zijn we daar wel fulltime mee bezig. Het gaat eigenlijk allemaal door elkaar heen, maar het gaat wel goed. Als wij naar een festival gaan dan gaat het niet ineens over werk, bijvoorbeeld.

D: Ik denk niet dat we het perse gescheiden houden, want die open communicatie blijft. We weten beide dat als er iets gedaan moet worden, dat het ook gewoon gebeurt. We zijn er gewoon altijd mee bezig. Het zit 24/7 in je achterhoofd. Ik denk niet dat er echt een scheiding is.  

Wie of wat inspireert jullie het meeste in het dagelijkse leven?
J: Ik ben een doener. Ik wil als ik 80 jaar oud ben en voor het raam zit met een krantje van mezelf kunnen zeggen dat ik alles heb gedaan in het leven wat ik wilde doen. Mijn quote is ook live to the fullest.

D: Het uiterste uit het leven halen. Je wilt altijd meer dan het dagelijkse 9 tot 5, in een rijtjeshuis wonen, kinderen, voor je man koken.. Ik wil dat niet voor mezelf. Ik wil echt het uiterste uit mijn leven halen en het moet altijd iets zijn wat mij gelukkig maakt. Voor een baas werken gaat mij bijvoorbeeld niet gelukkig maken. Ik wil ook gewoon mijn creatieve zelf meenemen in alles wat ik doe en de mensen om mij heen inspireren.

Ben jij onwijs benieuwd geworden naar wat voor sieraden ze allemaal verkopen? Of wil je ze in de gaten houden voor in de toekomst? Neem dan snel een kijkje op hun Instagram of website voor alle must haves!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *