Een unieke winkel vol met bijzondere verhalen. Ellen Brudet werd in 2016 trotse eigenaresse van de Coloured Goodies winkel, de eerste Black Doll Giftshop in Nederland.


Hoe ben je op het idee gekomen om een bedrijf op te zetten die dit soort poppen verkoopt? Wat inspireerde je?
Dat komt voort uit toen ik nog jong was. Mijn Nederlandse moeder zocht altijd een pop voor mij met een donkere huidskleur, en die kon ze niet vinden. Toen ik in 1988 zwanger raakte van mijn eerste zoon Refelinyo, wilde ik een geboortekaart met een donker kindje, maar die kon ik gewoon nergens vinden. Zo ben ik eigenlijk begonnen met het idee. In 2002 kreeg ik nog een kind, en toen bleken er nog steeds geen geboortekaarten te zijn voor donkere kinderen, dus toen heb ik het voor de tweede keer zelf ontworpen. Ik kreeg daar toen zoveel leuke reacties op, waardoor ik in 2006 besloot om een ondernemingsopleiding te doen en toen is ColouredGoodies geboren. We zijn begonnen met wenskaarten en slabbetjes, en daarna kwamen de poppen erbij.

Hoe vond jij het als kind zijnde om met witte poppen te spelen? Was dit iets wat bij jou opviel, of merkte je er niet veel van?
Ik wist niet beter. Growing up was het eigenlijk heel normaal om met een witte pop te spelen. Ik heb mij nooit kunnen identificeren, omdat het er niet was. Toen mijn moeder met een donkere pop aankwam toen ik 9 was, wilde ik hem niet, omdat ik de witte pop gewend was.

Mijn moeder heeft altijd gezegd “jullie zijn hier geboren, jullie praten plat, maar je zal altijd anders zijn”, en dat stukje begreep ik niet.. Ze bedoelde dat ik altijd bruin zou zijn voor de maatschappij.

 


En als je er nu op terugkijkt, wat voor soort pop had jij graag in jouw jeugd willen hebben?
Zeker eentje die op mij lijkt. Mijn moeder heeft haar best gedaan om mij de bewustwording bij te brengen door mij, gelukkig, altijd te vertellen hoe mooi ik ben. Zij kon mij alleen niet laten zien: kijk, deze pop lijkt op jou. Als ik een kleindochter zou hebben zou ik alleen maar blij zijn dat ik haar die pop nu wel kan geven.

Hoeveel invloed had jouw opvoeding op de beslissing om een bedrijf te starten?
Het is echt bij Refelinyo begonnen. Ik vond het echt bizar. Dat had echt heel veel impact op mijn denkwijze met betrekking tot de producten in de maatschappij. Toen gingen mijn ogen open, terwijl ik de input van mijn moeder al had, maar het kwartje viel nog niet. Dat gebeurde pas toen ik zelf moeder werd. Ook al had ik een jongen, ik begon het toch te zien. Al helemaal toen Jayden in 2004 werd geboren, toen werd ik er echt bewust van.

Hoe heb je het uiteindelijk opgezet? Want het was er nog niet, dus het lijkt mij dan wel moeilijk om zoiets op te zetten.
Ik heb zelf echt onderzoek gedaan, ook naar Amerika, maar zelfs daar was het alleen met een vergrootglas te vinden. Het is gewoon bizar dat je helemaal niks kan vinden voor donkere mensen. Ik wilde mijn blackness onderzoeken, en zo is dat allemaal gaan rollen.

Wat is het belangrijkste verhaal wat jij met jouw poppen wil doorgeven?
Dat het nodig is. Dat ieder kind, maar ook de volwassenen, zich kunnen identificeren in producten. Dan praat ik niet alleen over de zwarte gemeenschap, maar ook jij kan hier voor je Surinaamse vriendin een gerelateerd cadeautje kopen. Het is echt dat stukje herkenning en bewustwording van wie we zijn, en om onze blackness een podium te geven.

Ik heb begrepen dat jij ook custom-made dolls maakt. Hoe ben je hiermee begonnen?
Ik had in 2012 mijn eerste interview met AT5 en toen vroegen ze wat een grote droom van mij was, met betrekking tot de poppen. Toen zei ik dat ik op een dag heel graag een pop wilde maken met downsyndroom. Ik wil gewoon bijzondere mensen een podium geven.

Soms hebben we ook kinderen met ontzettende bijzondere aandoeningen. Die kinderen hun leven veranderen door de pop die ze krijgen.. Het is een pop die niemand heeft, en dan lijkt die ook nog op jou. Hoe geweldig is dat? Die dingen laten mijn hart sneller kloppen.

Heb je nog een bepaalde custom-made doll die je bijblijft?
Vorig jaar mei is rapper The Game bij ons geweest en heeft hij een Winnie Harlow pop gekocht. Door zijn post op Instagram ben ik opeens viraal gegaan in Amerika. Daarna nam een producer contact met mij op. Zijn dochter, Skylar van 6, heeft naevus en hij wilde een pop voor haar. Toen haar pop er eenmaal was, kwamen de berichten dat het echt veel impact heeft gehad op Skylar.

Eigenlijk blijven alle kinderen die zo’n pop krijgen voor zichzelf blijven me bij. Ik heb duizenden anekdotes.

Hoe gaf jij deze bewustwording door aan je eigen kinderen toen ze nog jonger waren?
Ik heb altijd gezegd hoe bijzonder ze zijn. We leven in een witte wereld, en zij zullen harder moeten knokken. Dat kon Refelinyo niet begrijpen. Alles wat ik hem heb geleerd, dat maakt die nu allemaal mee. Etnisch profileren, alles. Maar het mooie is: hij zal altijd zijn best doen om nooit de angry black man zijn, omdat ik hem dat heb geleerd. Hij weet zich verbaal heel goed te verweren als die aangehouden wordt, omdat die bijvoorbeeld rent, want dat gebeurd helaas. Dat heeft Jayden ook. Ik heb niet alle wijsheid, maar ik leer ze wat ik weet. En ik leer ook nog elke dag.

Wat zou jij graag nog willen doen/bereiken met je winkel?
Ik zou heel graag workshops willen geven over bewustwording, maar ik zou ook op een kinderlijke manier de black history willen vertellen. Ik weet bijvoorbeeld alles over Anne Frank, maar niemand heeft mij ooit iets vertelt over Keti Koti. Ik zou graag al die dingen als tante pop, want zo word ik genoemd, aan kinderen willen vertellen.

Vorige week hebben we de allernieuwste aanwinst gelanceerd, de pop met downsyndroom. Hoe dat gegaan is, is het geheim van tante pop!

https://www.youtube.com/watch?v=6qEmVYoByM8


Meer weten over Coloured Goodies? Neem een kijkje op Instagram en vindt jouw doll!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *