Get to know: Delphi Michanu

De 19-jarige medisch student, model en influencer Delphi Michanu is half Surinaams en half Nederlands. Enkele maanden geleden zat ik te scrollen op Instagram toen ik haar super mooie foto’s tegen kwam. Het enige wat ik zag was groot, luscious haar en ik moest haar gewoon volgen! Nu, maanden later, deelt ze haar hair secrets met ons en ik kan niet wachten tot we het uit kunnen proberen. Maar voordat we zover zijn, is het tijd om Delphi beter te leren kennen.

Hoe oud ben je?
Ik ben geboren op 1 november 1998, dus 19!

Wat is je afkomst?
Surinaams van mijn vaders kant en Nederlands van mijn moeders kant, maar ik ben opgegroeid in Griekenland bij mijn opa en oma.

Hoe kwam het dat je bent opgegroeid in Griekenland?
Mijn opa en oma hadden daar een huis gekocht. Mijn moeder kwam daar ook al van jongs af aan, maar toen ze mij kreeg studeerde ze nog. Toen hadden we zoiets van, wat moet ik in Nederlands als ik ook in Griekenland kan zitten? Ik heb daar tot mijn vierde gewoond.

Hoe heb je dat ervaren? Want het lijkt mij wel heel tof!
Tot de dag van vandaag zeg ik ook dat daar mijn thuis is. In Nederland woon ik, maar het is niet mijn thuis, dat is wel echt daar op het eiland.  

Wat studeer je?
Biomedisch laboratorium techniek, oftewel analist. Ik heb een overplaatsing naar een andere klas aangevraagd, dan kan ik het in een jaar afronden. Ik ga dit jaar aan mijn stage beginnen, en dan stop ik!

Hoe was je vroeger als tiener?
Rustig, een introverte introvert. Mensenschuw, sociaal wat meer teruggetrokken. Ik dacht altijd te veel na over alles, maakte van iets kleins een veel te groot probleem. Ondanks dat ik sociaal teruggetrokken was kon ik mijzelf wel uiten in mijn kleding en uiterlijk: zo kon ik toch nog aan de buitenwereld laten zien wat er in mijn kop omging. Ik had bijvoorbeeld stretchers tot 14mm en andere piercings, maar het heeft wel geholpen. 

Waar was je vroeger onzeker over?
Alles. Ik ben heel erg gepest om het feit dat ik een halfbloed ben. Ik had neppe ogen, te dikke lippen, mijn huid was te wit, ik had raar haar. Alles werd toen afgekraakt en ik weet ook nog dat ik op een gegeven moment tegen een vriendinnetje van mij zei: “ik wil blauwe ogen, ik wil dunne lippen, ik wil een normale neus en blond stijl haar!”, ik was er echt helemaal klaar mee. Ik heb het nu nog steeds wel. Als ik bijvoorbeeld in mijn eentje naar Suriname ga, dan voel ik mij niet op mijn gemak. Als ik met mijn familie ga dan is er niks aan de hand, maar als ik met mijn (Nederlandse) vriend ga, dan krijg je opmerkingen zoals ‘bounty’ toegesmeten. Zo heeft elke familie zijn positieve en negatieve kant. Toen ik nog klein was en Sinterklaas vierde met mijn Nederlandse familie zeiden zij, “ja Delphi, jij hoeft niks meer te doen hé, want jij lijkt al op zwarte piet”.

Hoe ben je over je onzekerheid heen gekomen?
Ik ben pas een jaar geleden, nadat ik uit een slechte relatie kwam waar ik mezelf nog meer omlaag liet halen, mezelf als persoon los gaan zien van mijn afkomst, wat ik heb meegemaakt, wie mijn familieleden zijn.

Heeft de erkenning die je online kreeg ook geholpen met je zelfacceptatie?
Nee, totaal niet. Toen ik 16 was had ik al best wel een audience op Instagram, maar toen heb ik heel mijn Instagram verwijderd, omdat ik mij niet goed voelde. Ik was nog steeds super onzeker. Pas toen ik daar uitkwam, ben ik weer begonnen met Instagram in de hoop anderen te inspireren en te helpen. Wat ik mijzelf heb kunnen vertellen wil ik ook aan andere meiden kunnen meegeven, zodat zij misschien ook over een jaar dat tegen zichzelf kunnen zeggen.

Kan je me vertellen wanneer jouw haar journey startte?
Ik had toen ik een jaar of 7-8 was het perfecte krulhaar. Ik hoefde er maar 1 crèmepje in te doen en het zat perfect. Toen ik 9-10 was wilde ik een keer mijn haar stijlen, maar dat ging natuurlijk niet want de stijltangen van toentertijd waren niet voor ons haar gemaakt. Dit was de eerste keer dat mijn moeder het gestijld had en ze zag meteen hoe schots en scheef het was. Toen had ze de schaar gepakt en was ze het recht gaan knippen. Ik had uiteindelijk een afro. Het was niks meer. Op een gegeven moment wilde ik het niet meer los dragen, ik vond het lelijk, dus toen nam mijn oma mij mee naar de kapper om het te laten relaxen. Dat heb ik 5 jaar volgehouden. Toen ging ik het blonderen en was ik nog verder van huis. Uiteindelijk koos ik ervoor om het stukje bij stukje kort(er) te knippen. Toen ik 17 was nam ik extensions zodat ik mijn eigen haar met rust liet. Op een gegeven moment kwam ik Lauren Lewis en Goldenn_xo op Instagram tegen. Ik kon mij eindelijk vinden in iemand anders. Toen begon ik met YouTube filmpjes kijken en producten uitproberen. Ik begon met Cantu en andere vage haarolies. Ook ging ik mijn haar föhnen met een diffuser, maar wel op de heetste stand. Hierdoor brak het weer helemaal af, waardoor ik weer mijn haar kort moest knippen. Toen besloot ik om te stoppen met blonderen en dat is de beste keuze geweest. Mijn doel is nu om uiteindelijk volledig natural te zijn.

Kan je jouw krul soort omschrijven?
Mijn haar heeft heel veel hydratatie nodig, maar de grens is heel dun, want als je net teveel gebruikt dan kan je er ook gelijk niks meer mee. Alles op mijn schedel moet ik vermijden, alleen shampoo doe ik op mijn hoofd. Wat voor mij ook goed helpt is als ik mijn hoofd onder de douchekop naar voren gooi en het uitspoel met ijskoud water. Ik raak het verder niet aan. Door het koude water sluiten je haarschubben, waardoor de conditioner beter wordt opgenomen in je haar en dat zorgt voor extra hydratatie. Ik denk dat ik 3c krultype heb – 4a met de juiste hoeveelheid hydratatie.

Welke technieken gebruik je voor de definitie van je krullen?
De Denman Brush. Dit is echt de holy grail! Ik scrunch de onderkant van mijn haar, en vanaf ongeveer de helft gebruik ik de borstel. Ook mijn babyhaartjes borstel ik, want de borstel ‘draait’ – om het zo te zeggen – de krullen voor je. Ook vind ik de Detangle Brush fijn om te gebruiken onder de douche, maar niet om mijn haar mee te stylen.

Wat zijn jouw favoriete producten en waarom?
Camille rose curl maker. Allereerst, het ruikt echt heerlijk! The slip is everything. Duur, maar nodig! AS I Am leave-in conditioner, het doet wat het moet doen en ruikt ook lekker! Aphogee curlific. Ik weet niet zeker of die natural is, maar hij defined mijn haar heel goed! Gecombineerd met de oranje Cantu pot is het voor mij, vooral in de winter, een holy grail.

Wat zijn jouw miskoop producten en waarom?
De roze Shea Moisture fles, heel duur en doet niet veel. Dan kan ik beter Cantu in mijn haar gooien, want die doet voor minder geld hetzelfde. Goddess curls – Botanical Gelle, leuk voor als je een 2a-2b krul hebt, maar niet voor ons haar.

Wie is jouw hair inspo?
Joyjah, omdat ze echt van damaged, kort haar komt en het in korte tijd een stuk gezonder is geworden!

Hoeveel kost jouw dagelijkse haar routine ongeveer?
Ik gooi er elke dag wat anders in, dus ik zou het eigenlijk niet weten. Op maandbasis geef tussen de 50 – €70 uit, als aanvulling van mijn producten.

Ga je naar een krullenkapper of behandel jij je haar zelf?
Ik doe alles zelf! Ik knip het zelf en ik doe alle treatments zelf. Ik weet dat er waarschijnlijk mensen zijn die mijn haar beter kunnen doen dan ikzelf, maar omdat ik momenteel nog een bepaald doel voor ogen heb wil ik het zelf doen, zonder dat iemand daar invloed op heeft.

Waar haal jij je informatie wat de verzorging van je haar betreft vandaan?
YouTube! Ik zoek vooral naar dames met hetzelfde krulpatroon, zodat ik kan kijken welke producten ze gebruiken die ik ook eventueel kan gebruiken. Bijvoorbeeld: Joyjah, Jasmine Brown en Lisette. LuhhSetty aka Lisette vind ik fijn om naar te kijken, omdat zij een kort kapsel heeft en niet het standaard lange haar.

Wat was voor jou je grootste les?
Niet alles draait om je haar. Je bent meer dan alleen je uiterlijk of je haar. Ik ben daar zelf de fout mee in gegaan. Als mijn haar niet goed zat dan wilde ik nergens heen, dan sloot ik mijzelf af van de buitenwereld. But why? Omdat je krullen niet perfect zijn en mensen zien dat het niet goed zit?

Chéréneffe Fleur

CHÉRÉNEFFE FLEUR IS DE OPRICHTSTER VAN HET ONLINE PLATFORM FMLLE. HAAR DOEL IS HET CREËREN VAN INSPIRERENDE CONTENT VOOR VROUWEN VAN VERSCHILLENDE LEEFTIJDEN, AFKOMSTEN EN INTERESSES.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

FMLLE is speciaal opgezet om vrouwen te voorzien van dagelijkse inspiratie en entertainment.

VOLG ONS OP

Meld je aan voor de nieuwsbrief!